Història de Mar Endins

 

 


La història de Mar Endins comença a finals de l’any 1979. L’impulsor de la seva creació va ser en Francesc Salse. Els seus primers components provenien de l’orfeó Santa Tecla (actualment Cor de Cambra Impromptu), el qual es formà de la fusió entre l’orfeó Maragall i el Cor El Pericon.


En un principi vàren ser 12 i fins i tot es va arribar a 13 components.Començaren a assajar i a crear repertori.

Assajaven a la Cooperativa Obrera, al carrer Guadiana, de Sants


La primera actuació no es va dur a terme fins al 1981 i va ser al Casal del Metge, a la Via Laietana de Barcelona. Aprofitant el descans d’una actuació de l’Orfeó, es tragueren l’americana i amb manigues de camisa varen cantar dues cançons:

La perla de Cuba i El meu avi.D’aquesta manera es pot dir que naixia “Mar Endins” com a Grup d’havaneres

Encara sense guitarra, només disposaven de l’acordió d’en Francesc. Però mica en mica varen començar a tenir actuacions a molts llocs
. Un dels indrets on varen actuar moltes vegades va ser al Casal de Sant Andreu, de Barcelona
Al 1982 coneixen l’Antònia Vilàs, que es va presentar com a compositora d’havaneres, i amb qui sempre han mantingut una gran amistat.
L’any 1984 va ser molt important per al grup, ja que van enregistrar el seu primer disc: Sortim a la mar, amb la discogràfica FOC NOU.
Per a la gravació van comptar amb la col.laboració a la guitarra de l’Amadeu Casas, un desconegut en aquella època però que havia d’esdevenir famós dins del món del Blues
.
En aquella època es va incorporar el primer guitarra del grup, en Jordi Salse, qui tan sols tenia 13 anys. Les cantades i actuacions anaven en augment.
Varen arribar a fer dues vegades els 40 Clubs de Jubilats d’una
important Caixa d’Estalvis.
Així les coses, l’any 1985 es gravà el segon disc: Al pla de l’Empordà. Només es cantava a dues veus, però gràcies als assajos sortia prou bé, silabejant correctament, s’entenia tot el que es cantava, malgrat ser 13 cantaires. El primer disc havia estat una prova clara d’aquest fet. Una mostra molt digna, que es confirmava amb el 2n. disc.

Aquell grup de 13 cantaires va ser convidat a actuar a la Trobada de Calella de l’any 1985
Van interpretar amb gran èxit 5 havaneres:; Salió de Jamaica, Adéu Calella, La perla de Cuba, Mi madre fue una mulata i Trobada a Calella.

Fruit de la relació del grup amb l’Antònia Vilàs, l’any 1986 es gravà el tercer disc: Trobada a Calella, tot ell amb havaneres de l’Antònia. Mar Endins havia engegat, les actuacions eren exitoses, el públic demanava havaneres.
Però… l’any 1986 es produeix un trencament al grup. Desavenències internes fan que Mar Endins quedi reduit a 7 cantaires. Els companys que l’abandonaren van formar el grup Tramuntana, ja desaparegut.

L’any 1987, ja amb 7 components, el grup enregistra el seu 4rt. Disc : Catalans de la costa. Fins aleshores, Francesc Salse havia compost 3 cançons: una havanera : “Al pla de l’Empordà”, que va ser la primera i que havia donat nom al 2n. disc, una cançó humorística: “Els oficis”, i un vals mariner: “Catalans de la costa” que donarà nom a aquest 4rt. enregistrament. Les dues primeres amb lletra de l’Antònia Vilàs i “Catalans de la costa”, amb lletra del propi Francesc Salse..
L’any 1988 és per a Mar Endins un any molt importantEl grup enregistra el 5è.. disc: “Vora la Mar”
El 3 de juny el podem escriure en majúscules, ja que el grup fa el seu Primer Concertal Palau de la Música de Barcelona. Actuar al Palau ha estat fruit de la inquietud, de voler fer coses importants. “…Avui és un dia important, perquè als llibres de registres figurarà la data del 3 de juny del 1988 que per primera vegada que
el Palau de la Música Catalana embolcalla en aquestes meravelloses parets el cant mariner de l’havanera. I havia de passar, un dia o altre havia de passar, i és una responsabilitat, crec pel mateix Palau, per acollir a un grup d’havaneres….
“Amb aquestes paraules Miquel Armengol, famós locutor de Radio, presentava a Mar Endins.

Va ser un éxit i un encert, i prova d’aixó és que el grup ho ha repetit en 4 ocasions més.

Miquel Armengol El ressò d’aquest concert fa que el grup sigui convidat per segona vegada, a actuar a la Trobada de Calella
1989.- Mar Endins treu el seu 6è. enregistrament: Havaneres al Palau.
El disc va rebre el Premi del Disc Català, de la Generalitat de Catalunya

El grup intervé amb les seves veus a la pel.lícula “Pasión de Hombre” de De La Loma. En aquesta pel.lícula protagonitzada per Anthony Quinn, 
Mar Endins canta 2 havaneres: “Al pla de l’Empordà”, d’Antònia Vilàs i Francesc Salse i “El meu avi”, d’Ortega Monasterio

Aquest mateix any participa a la Cantada de Calella per 3ª vegada

A finals de 1989 el grup coneix al lletrista Josep Ma. Cao. Aquest va marcar i va desenvolupar d’una manera significativa l’activitat compositora de Francesc Salse. Totes les lletres d’en Josep Ma. han estat una font d’inspiració per al Francesc, el qual sempre ha compost, a vegades en un sol dia, les músiques adients, ja fossin havaneres o valsos mariners.
 
Així van sortir : “Vine amb mi a navegar”

“Torna’m al mar, pescador”

L'”Avi emigrant” i moltes més.
Laura Arantegui va fer aquests dibuixos que varen servir per a il·lustrar el llibre “Havaneres de Francesc Salse”

El 1990 el grup enregistra el seu 7è.disc:”Vine amb mi a navegar”.

Arribem a l’11 de juny de 1991 data en què el grup fa el seu 2n. Concert al Palau.Fruit d’aquest concert és el 8è. disc : “Havaneres 2 al Palau”Les cantades eren sempre exitoses i durant l’any

 1991 el grup va arribar a fer 102 actuacions.6 de novembre de 1992: Tercer Concert al Palau,aquesta vegada amb la presència de TVE. El concert va ser retransmès per la Primera i posteriorment per la segona cadena de TVE
 
El 1993 Mar Endins intervé amb les seves veus a la pel·lícula “La Teta i la Lluna”, de Bigas Luna, cantant l’havanera “El llop de mar”.
I treu el 9è. disc: “Havaneres i Cançons Catalanes”.
A l’estiu de 1994 Mar Endins intervé en la “2ª. Trovada de Habaneras de Mayorga de Campos”, a Valladolid, amb els grups Gallur, del País Basc, i el grup Castilla Canta habaneras, de Valladolid.

Del 8 al 20 de novembre d’aquest any participa amb els grups Cavall Bernat, Xarxa, i 4 Veus, a l’”Antologia de l’havanera” .Aquest espectacle és produït per FOCUS i es representà al Teatre Goya de Barcelona

A la primavera de 1995 treu el seu 10è. enregistrament:”A prop de mi”

El 7 de juny del 1996 el grup fa el seu 4t. Concert al Palau de la Música. Aquesta vegada per retre homenatge a l’Antònia Vilàs, de la qual són totes les peces que s’interpreten a la segona part.
També l’any 1996 el grup treu l’11è. enregistrament, amb el títol: “Amb la vista a l’horitzò – Havaneres de Francesc Salse”, compost per 14 peces: 10 havaneres, 3 valsos mariners i una cançó humorística, totes elles fruit de la vessant compositora d’en Francesc, musicant majoritàriament lletres de Josep Ma. Cao, també n’hi ha de l’Antònia Vilàs, l’Alexandra Morera, poemes d’en Josep Ma. de Sagarra i alguna lletra pròpia.Posteriorment la producció de Francesc Salse s’ha anat incrementant fins a més de 20 peces. En poques ocasions la lletra és del propi Francesc Salse. Quasi sempre posant música a lletres dels autors abans esmentats.

El 1997 el grup actua en la “5ª Trovada de Habaneras de Castilla”, a Mayorga de Campos, Valladolid.

També aquest any, enviat pel Ministerio de Turismo Español i com a fet molt especial, Mar Endins porta l’havanera a Londres.

 

       
Es van dur a terme dues actuacions, que malgrat l’idioma varen ser molt ben acollides, amb un clima de bona connexió amb el nombrós públic assistent.

El 1998 senregistra el seu 12è. disc: “El vell mariner”


 

Mar Endins participa en l’homenatge a l’havanera “El meu avi” i al seu autor, el mestre Ortega Monasterio.

 

L’any 2001 surt el seu 13è. disc, amb el nom de “Gavina de nit”.

A l’agost de 2002, el dia 24, el grup es convidat per l’Ayuntamiento de Arrecife, a Lanzarote, a actuar en les festes del seu patró: San Ginés.
L’actuació va ser retransmesa per la TV de Canàries.

Menció molt especial mereix la important Trobada d’havaneres “Barcelona Cara al Mar” que durant 19 anys seguits es ve celebrant al mes de juny en el Port Vell de la Barceloneta.
La Trobada està organitzada per l’Associació Amics de les Havaneres Port Vell de Barcelona.

Mar Endins ha col.laborat sempre en la seva organització com a grup amfitrió i hi ha actuat en totes les seves edicions.Foto del públic amb Marta Ferrusola, juntament amb l’Antònia Vilàs

 Foto rebent Trofeu de mans de Marta Ferrusola
L’any 2004 el grup celebra el seu 25è. Aniversari. Amb aquest motiu, el dia 4 de juny fa el seu 5è. Concert al Palau de la Música.

Aquest Concert, tan important per Mar Endins, compta amb col.laboracions:

Hi participa Amadeu Casas, famós en el món del blues, acompanyant amb la guitarra en tres temes.

En Carles Torregrosa, que havia interpretat a “Gaudí”, en el musical del mateix nom, i a “Quasimodo”, en el musical “Notre Dame de París”, representats al Barcelona Teatre Musical, també hi col·labora, com a veu solista, en dues havaneres

La parella de ball de saló formada per Miquel Alonso i Eva Angüés, 5 vegades campions del món, i sis vegades campions d’Espanya, ballant, com a primicia, dues havaneres.
I el Cor de Cambra Impromptu, hereus del Orfeó Santa Tecla, d’on havia sortit Mar Endins, canta amb el grup, fent la cloenda del concert, tres havaneres, entre elles “El meu avi” i “La bella Lola”
El Concert va comptar amb les càmeres de Televisió Espanyola, que el van enregistrar i posteriorment va ser retransmès el dia 11 de Setembre, Diada de Catalunya,
El concert va ser enregistrat amb un doble CD:  Directíssim Palau de la Música. que va suposar el 14è. treball del grup.
Fruit d’aquest enregistrament l’any 2005 surt al mercat un DVD, amb el Concert al Palau del 25è. Aniversari de Mar Endins.  Mar Endins ha tornat a ser pioner. Va ser el primer grup que portà l’havanera al marc incomparable del Palau,
Agost de 2005.-  Mar Endins repeteix actuació a Arrecife, Lanzarote, com l’any 2002, amb motiu de les “Festes de Sant Ginés
2009.- Mar Endins celebra el seu 30è. Aniversari i treu un Recopilatori amb un escull dels 77 millors temes enregistrats al llarg d’aquests anys. (16è. enregistrament)
I tambè enregistra el seu 17e`. treball “La canya d’en Pep”
La canya

 

 

 

 

 

 

 

A Manresa, en l’entranyable Parc de l’Agulla, i organitzat per l’Agrupació Cultural Bages, se celebra una Trobada anual cada tercer dissabte de setembre, que té un caire molt especial.

Es concentren una quarantena de grups i des de les 5 de la tarda i fins ben entrada la nit, van passant per l’escenari un rere l’altre, interpretant les seves millors cançons i donant un caire de germanor entre tots els grups.

Mar Endins ha actuat pràcticament a totes aquestes trobades, des dels seus orígens..

No podem oblidar un element molt lligat al món de l’havanera: El rom cremat. S’ha convertit en una tradició i un ritual en gairebé totes les cantades. En el descans de cada actuació, els organitzadors acostumen a obsequiar els assistents amb un Rom cremat, que dóna un sabor caribeny a les cantades.

Moltes vegades s’han trobat amb anècdotes curioses i entranyables. En una cantada, i per sorpresa, el dibuixant Filella els va fer a tots els components un retrat individual, el qual els va obsequiar al final de la cantada. No cal dir que li van restar molt agraïts.

O la persona que, en acabar la cantada, pregunta que com és que no han cantat una determinada havanera. Normalment la complauen i li canten allí mateix, a peu d’escenari… i moltes vegades a capel·la…


O quan els diuen que alguna persona no ha pogut venir perquè estava malalta. Una vegada varen cantar una havanera sota el balcó on es trovaba aquesta persona.

2011.- Un nou enregistrament. Aquesta vegada amb noves havaneres de Francesc Salse: “El teu cos és poesia”  “Havaneres de Francesc Salse-2” És el 18è. enregistrament del grup.

El teu cos

2012.- Com a compositor, a Francesc Salse li passa un fet inedit, mai s’hi havia trobat: Una multinacional catalana, Vichy Catalan, li encarrega fer una havanera homenatge als Indians. El seu gerent, Joan B. Renart Cava, gendre de l’indià que va fer fortuna a Cuba, li presenta una lletra per fer una havanera.  La lletra no es molt bona, i s’arriba a un acord amb Josep Ma. Cao per a que retoqui la lletra i la superi. Així va veure la llum l’havanera: “Homenatge als Indians”. La lletra era molt llarga, tenia 4 parts. Va ser estrenada el 28 d’octubre al Balneari de Vichy Catalan a Caldes de Malavella, en un sopar de gala, amb assistència d’uns 80 gerents d’empreses espanyoles, que havien tingut una Convenció a Catalunya. El tema es va enregistrar per a utilització de l’empresa, però posteriorment, Mar Endins fa una versió reduïda i més comercial. El CD, amb una sola havanera “Homenatge als Indians” esdevé el 19è. enregistrament de Mar Endins.

Explorar 1

2013.-  13 i 14 de setembre Mar Endins canta a Soller, amb els grups Cavall Bernat i Mar i Vent.  Com a conseqüència d’aquesta Trobada, Josep Ma. Cao crea una lletra a la que Francesc Salse posa música: “Havanera de Soller”
2014.- Mar Endins celebra el seu 35è. Aniversari. Canta a la Bella Lola, el 22 de març.
Organitza una Excursió a La Cova de Mar Endins i al Congost de Mont-rebei. el dia 4 de maig.(veure l’apartat en aquesta mateixa web amb Resum de Josep Ma. Cao i Fotos)

Per celebrar aquest 35è. Aniversari Mar Endins enregistra un altre CD, amb les havaneres més habituals d’una cantada. El públic demana les cançons que acavem de cantar. Les recopilem en aquest CD que esdevé el 20è. de Mar Endins:

Cara

Els dies 19 i 20 de setembre Mar Endins torna a Sóller i estrena l’havanera “Havanera de Sóller”.  Va tenir una gran acullida.

2016.-  Dies 7 i 8 d’octubre. Per 3a. vegada a Sóller. Presentant l’havanera “Havanera de Sóller”.  Vista del Port de Sóller. Una meravella.

Tornem a compartir escenari amb Tomeu Penya.

Una innovació espectacular. Cantem havaneres sobre un iot, per tot el Port
El públic ens aplaudia des de terra.

Varem anar a Sóller amb  vaixell, per no tenir problemes amb l’acordió a l’avió.
El 3r. dia embarcavem al vespre per tornar a Barcelona. Per fer temps, durant el dia,
ens varen portar a Foradada.

On varem passar un dia tranquil i amb unes vistes extraordinàries.

Fins i tot vaig conduir el iot.

Però, amics, això no acaba aquí.Malgrat el temps transcorregut, després d’aquests 35 anys de portar l’havanera a tants i tants indrets, a tants i tants escenaris, la il·lusió de Mar Endins resta intacta. El grup segueix i, esperem que per molts anys més, cantant i portant un missatge de sentiment amb aquestes cançons humils i senzilles, a la vegada alegres i tristes, però que tenen quelcom que agrada a tot tipus de públic i algunes arriben fins i tot a emocionar-nos, escoltant les seves lletres, que ens parlen de coses tan properes com són: l’amor, l’amistat, la nostàlgia, els records, el mar, els mariners, les barques, els pescadors i, fins i tot, alguna ens parla “d’un peixet petit”…

 


Tornar a inici